Artikelen

'Verdachte' URLs

Soms heb je niet alle controle over je e-mail

Het wil wel eens voorkomen dat je specifieke inboxes niet kunt bereiken. Sommige ESPs hanteren regels die anderen niet hanteren, waardoor je ontvangers die deze ESP gebruiken niet kunt bereiken. Vaak heeft het de voor de hand liggende reden dat de inhoud van je e-mail als spam wordt aangemerkt. Je onderwerpregel scoort te hoog in spam score, of je afzenderadres is niet zoals het hoort. Deze elementen kun je vervolgens makkelijk weer corrigeren, je e-mail opnieuw verzenden - en voilà, je e-mail komt weer netjes aan. In sommige gevallen zit de oorzaak iets dieper, zoals in deze case het geval is.


Lees ook: Waarom komt mijn e-mail niet aan?

Wanneer klant X verschillende facturen naar iCloud-adressen wil verzenden, komen deze systematisch niet aan. Alle andere ESPs worden netjes bereikt, maar bij specifiek deze e-mailadressen is het bouncepercentage enorm hoog. De eerste logische gedachte: Ontvangers zitten niet per sé te wachten op facturen, dus worden deze vaak aangemerkt als spam. Die actie leidt dan tot een hoge spam score, waardoor jouw e-mail in de spambox belandt of überhaupt niet aankomt.

De oorzaak zat in dit geval niet in de inhoud, noch de onderwerpregel, noch de afzender. Na lang en grondig onderzoek, uitgevoerd door het team van Flowmailer, volgde een analyse van de verschillende onderdelen van de e-mail. Zoals gezegd waren de 'eigen' elementen prima in orde. Het probleem bevond zich in de footer: In een keurmerk dat verwees naar een bepaalde URL, welteverstaan.

De logica van verdachte URLs

Deze URL bleek als 'verdacht' gemarkeerd door iCloud. Bij een dergelijke markering geeft de ontvangende mailserver (iCloud) aan dat deze e-mail niet in de inbox mag belanden van de ontvanger (iCloud-gebruiker). Met het plaatsen van deze URL op een lijst, filterde iCloud alle e-mails die deze URL bevatten. Door dit eigen spamfilter van iCloud kwamen e-mails dus wél aan bij andere e-mailadressen, maar werden ze bij iCloud geweigerd.

De reden van de markering is redelijk goed te verklaren. Omdat veel vergelijkbare e-mails met facturen naar spam verplaatst worden door gebruikers, wil een ESP zo goed mogelijk voorspellen welke inkomende e-mails spam zijn. Omdat de verzenders, facturen, ontvangers en overige inhoud vaak verschillen, wordt vervolgens gezocht naar een gemene deler om op te filteren. Aangezien meerdere factuur-verzenders dit keurmerk hanteerden in hun footer, werd hier langzamerhand op gefilterd.

'Verdachte' URLs oplossen

Een verdachte URL is geen veelvoorkomend probleem, maar als het een probleem vormt is die direct lastig op te lossen. In dit specifieke geval lag de controle hierover namelijk niet puur bij de verzender. Het keurmerk dat ze hanteren is van een derde partij, die gemarkeerd is. Dan zijn er twee opties:

  1. Het compleet verwijderen van dit keurmerk (of vergelijkbaar element) óf geen URL opnemen;
  2. In geval het eerste (contractueel) niet mogelijk is, contact opnemen met de eigenaar van die URL.

Dat laatste is altijd aan te raden, om de relatie met de verstrekker van het keurmerk gezond te houden. Het plotseling verwijderen van het keurmerk kan gevolgen hebben voor de perceptie van de ontvanger, het verwijderen van de URL kan zorgen voor scheve gezichten bij de eigenaar. Het op de hoogte stellen van diegene verbetert niet alleen je eigen reputatie, maar helpt ook de eigenaar en andere gebruikers van dit keurmerk om weer in de inbox te belanden.

Weten waarom jouw e-mails niet aankomen?

Heb je problemen met het afleveren van jouw e-mails? Weet je niet precies waar die problemen vandaan komen en hoe je ze kunt oplossen? Lees dan eens ons whitepaper of neem contact met ons op! Bij Flowmailer zorgen we dat ieder bericht aankomt.

⏴terug naar artikelen