Artikelen

Het belang van DMARC

Spam en phishing via e‑mail zijn nog steeds een groot probleem. Zowel voor verzenders als ontvangers vormt het onderscheiden van legitieme en vervalste berichten een grote uitdaging. Het is daarom van het grootste belang dat je als e‑mailverzender je naam zo goed mogelijk beschermt en er alles aan doet om ontvangers te beschermen tegen fraude. Maar hoe kun je dan laten weten welke e‑mails te vertrouwen zijn?

Veelgestelde vragen over DMARC:

Wat is DMARC eigenlijk?

DMARC Is een techniek die je als verzender in kunt zetten waarmee de ontvangende partij kan controleren of een bericht echt geautoriseerd is door de genoemde afzender en onderweg niet is veranderd. Dit gebeurt door het IP‑adres van de verzendende mailserver te controleren (SPF), het met een cryptografische handtekening controleren van de inhoud (DKIM), en het vergelijken van de e‑mail autorisatie instellingen van de afzender daarmee (DMARC). Daarnaast kun je middels DMARC als verzender aangeven rapporten te willen ontvangen van gedetecteerde pogingen tot spam of phishing uit jouw naam.

Effectiviteit van DMARC

Allereerst is DMARC pas effectief als de ontvanger elk bericht controleert en de verzender de juiste instellingen hanteert. Steeds meer providers doen dit al, waardoor met name onder consumenten een groot percentage ontvangers al bescherming geniet. Wanneer DMARC aan beide kanten wordt ondersteund, kun je als ontvanger de echtheid van een e‑mail bepalen door het afzender adres goed te controleren. Klopt het domein van de afzender precies, dan kun je ook zeker zijn van een legitiem bericht.

Voor alle betrokken partijen is het belang daarom groot om zo snel mogelijk alle e‑mailcommunicatie DMARC compliant te maken. Dit vereist echter wel een actieve aanpak, waarbij ook bestaande berichtstromen tegen het licht gehouden moeten worden. In Nederland maken veel banken, financiele instellingen en overheden al gebruik van DMARC of werken aan de implementatie.

Ondersteuning nodig met DMARC?

Flowmailer biedt volledige ondersteuning voor DMARC‑compliant e‑mailverzending. Bovendien kun je ons platform gemakkelijk en snel op elk bronsysteem aansluiten. Daarnaast helpen we onze klanten graag met praktische advies en ondersteuning op alle niveaus. Zo kun je weer zeker zijn dat jouw e‑mail écht aankomt.

Hoe veilig is jouw e‑maildomein?

Nu je meer weet hoe e‑mailauthenticatie en ‑beveiliging werkt, zul je willen weten hoe jouw e‑maildomein ervoor staat. Heb je een goed functionerend SPF record? Is je DMARC beleid al perfect in orde? Check hoe jouw domein scoort met onze nieuwe DMARC Checktool

⏴terug naar artikelen