Artikelen

Verhoog de merkwaarde van je e-mails

Drie manieren om te zorgen dat jouw e-mails niet vergeten worden

Wat onderscheidt jouw merk eigenlijk van een ander? Waardoor zou een klant eerder voor een aankoop bij jouw shop kiezen dan voor je concurrent? Hoe jij je merk neerzet, bepaalt de meerwaarde die jouw klant aan je producten of diensten hangt. In dit artikel leggen we uit hoe je die meerwaarde versterkt met overtuigende transactionele e-mails.

Het verhogen van je merkwaarde heeft een positieve impact op de merkperceptie, koopintentie en aankooptevredenheid van je (potentiële) klant. Hoe meer je klant jouw merk dus waardeert, hoe groter de kans dat hij overgaat tot conversie, herhaalaankoop of opschalen en hoe lager de kans op bijvoorbeeld churn.

Jouw merkwaarde wordt bepaald door alle klantcontactmomenten bij elkaar. Elk moment dat een klant met jouw merk in aanraking komt, wordt een stukje beeldvorming bepaald. E-mail is vaak verweven door de hele customer journey, waardoor het een vitaal onderdeel is van alle klantcontactmomenten. Het verhogen van je merkwaarde in transactionele e-mail kan dus al snel enorme impact kan hebben op je conversiecijfers.

Een aantal tips om de meerwaarde van je transactionele e-mails te verhogen:

  • Personaliseer je content;
  • Versterk identificatie met jouw merk;
  • Creëer een consistente merkbeleving.

Personaliseer je transactionele e-mails

Het laatste woord is er niet over gesproken, maar dat personalisatie positieve invloed heeft op je e-mailbeleving is duidelijk. Personalisatie gaat echter verder dan alleen het weten van iemands voor- en achternaam en wat adresgegevens. De echte meerwaarde schuilt in het kunnen duiden waar personalisatie het verschil maakt. Een goed voorbeeld daarvan is de volgende e-mail van Asics:

E-mail van Asics met ‘gepersonaliseerde’ headline

Wanneer je de e-mail opent, valt “Your next workout starts in 2-3 business days” direct op. Je hebt hardloopschoenen besteld, dus Asics weet dat die bestemd zijn voor je work-out. En nog veel belangrijker, als klant wil je weten wanneer je die schoenen aan kunt trekken. Een plekje in de headline voor de leverdatum is dus ideaal.

Personalisatie is dus meer dan weten hoe je klantdata in een e-mail kunt verwerken, het gaat ook over snappen wat de behoefte van jouw klant is. Dat brengt ons direct bij het volgende punt: wanneer je snapt wat de behoefte van jouw klant is, kun je er beter voor zorgen dat die klant zich kan identificeren met jouw merk.

Identificatie met jouw merk, ook in je e-mails

Een belangrijk onderdeel van merkwaarde is in hoeverre jouw waarden overeenkomen met die van je ontvanger (je klant, prospect, partner, etc.). Jouw merk kan meer voor een klant betekenen dan je denkt. Een goed voorbeeld is een dierproefvrij cosmeticamerk. De gebruiker ervan gebruikt het product om zich sociaal te profileren en identificeert zich tegelijkertijd met het merk om de waarden die het nastreeft.

Ook voor jouw eigen merk is het mogelijk om een rol van betekenis in het leven van jouw klant te spelen. Je staat als merk immers ergens voor, je hanteert merkwaarden die bepalen hoe je je gedraagt en hoe je wilt dat jouw merk ervaren wordt. Net als in het voorgaande voorbeeld van Asics, kun je meerwaarde leveren door te begrijpen wat jouw klant beweegt om een product of dienst af te nemen. Door in beeld en tekst te laten zien dat je je ontvanger snapt, is het veel logischer voor de ontvanger om de volgende keer weer bij jou te shoppen. Jij snapt immers beter wat hij nodig heeft dan je concurrent.

Zorg voor een consistente merkbeleving

Geheel in lijn met de eerdere tips is het verzorgen van een consistente merkbeleving. E-mail vormt een belangrijk onderdeel van je customer journey, maar is ook afhankelijk van de rest van je website, communicatie-uitingen en fysieke contactmomenten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het design van je website en dat van je e-mails.

Vaak zie je dat marketing e-mails wel in lijn liggen met de website en andere uitingen, maar dat transactionele e‑mails standaard gefabriceerd worden vanuit een ander systeem. Een door je webshoppakket gegenereerde bestelbevestiging bijvoorbeeld, is vaak niet in jouw huisstijl, mist de juiste lettertypen en is eigenlijk niet hoe je het graag zou willen. Door dat soort e-mails door een centraal platform heen te sturen, zoals Flowmailer, kun je veel gemakkelijker alles naar je eigen hand zetten.

Van Gils case: "Bereik en vier succes in het leven, met herenmode waar je je echt goed in voelt." Die elegantie komt terug in alle uitingen van Van Gils: Zowel op de website als in de e-mails van Van Gils komt de strakke zwart-witte huisstijl naar voren.
case van gils huisstijl op website en in email

De waarde van transactionele e-mail in jouw marketingmix

"Transactionele e-mail is typisch iets voor IT", "Ik focus me liever op converterende e-mails" of "Er is geen tijd om alle e-mails te managen" zijn uitspraken die we meer dan eens voorbij horen komen. Transactionele e-mail is ook zeker een andere tak van sport dan e-mailmarketing, maar mag geen ondergeschoven kindje zijn in je marketingmix. Bedenk maar eens: Jouw transactionele e-mails worden gemiddeld wel 4x zo vaak geopend als je marketing e-mails en wordt geopend door mensen die op dat moment betrokken zijn met jouw merk.

Laat je transactionele e-mail niet liggen! »

⏴terug naar artikelen