Artikelen

Flowmailer glossary

Een overzicht van de belangrijkste begrippen over transactionele e-mail

Ben je op avontuur door onze website of op zoek naar informatie over transactionele e-mail en kom je af en toe termen tegen waarvan je de definitie niet 1, 2, 3 weet? Dan kun je hieronder beknopt vinden wat de termen betekenen. Wil je meer weten over de specifieke onderwerpen? Dan kun je, indien van toepassing, doorgaan op een onderwerp door op 'Meer informatie' te klikken.

Wat is transactionele e-mail?

Transactionele e-mail kenmerkt zich door de bestaande relatie tussen de verzender en de ontvanger. De ontvanger heeft namelijk al goedkeuring gegeven voor het ontvangen van dit type e-mail, bijvoorbeeld door een aankoop te doen in een webshop of door op de hoogte te willen blijven van een bestelling. Transactionele e-mail wordt altijd getriggerd door de ontvanger, direct of indirect.

Use cases van transactionele e-mail »

Om het zoeken naar bepaalde termen makkelijker te maken, hebben we de termen opgedeeld in thema's:

  1. Template Design
  2. Verzenden & Ontvangen
  3. Domein & Reputatie
  4. Tracking
  5. Data & Privacy
  6. Verzenden met Flowmailer
Transactionele e-mails opmaken met Flowmailer

Transactionele e-mail opmaken & verrijken

Om een e-mail volledig in jouw huisstijl aan te laten komen in de mailbox van je ontvanger, heb je enige kennis nodig over hoe je zo'n e-mail of een e-mailtemplate maakt:

CSS (Cascading Style Sheets)

CSS verzorgt over het algemeen de stijl voor HTML-elementen, waardoor je dit niet per HTML-onderdeel apart hoeft te doen. In e-mails kun je bijvoorbeeld blokken, headers en linkkleuren definiëren in je CSS-opmaak.

CTA (Call To Action)

Met een Call-to-Action spoor je ontvangers in je e-mail, op je website of in een advertentie aan om actie te ondernemen. Een CTA is vaak een button of een duidelijk link naar een andere pagina of website.

HTML (HyperText Markup Language)

HTML is een opmaaktaal die gebruikt om aan een browser of of e-mailclient te vertellen hoe de webpagina of e-mail die hij voorgeschoteld krijgt eruit komt te zien.

Merge

Een (data) merge is het ophalen van data ten behoeve van o.a. personalisatie. Een merge haalt de benodigde data op uit een bestand of systeem en kan hiermee aan elke individuele ontvanger een verschillende e-mail verzenden.

MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions)

MIME bepaalt de structuur en codering van e-mailberichten. Hierdoor bestaan e-mailberichten uit een aantal headers, waaronder afzender, datum en onderwerp.

PDF (Portable Document Format)

PDF is de standaardmanier van bijlagen verzenden en is een universeel bestandsformaat waarmee de gehele opmaak van elk willekeurig brondocument behouden blijft.

transactionele e-mails ontvangen

Het verzenden en ontvangen van (transactionele) e‑mail

Het aanbieden van een e-mail bij je klant, prospect of andere ontvanger omhelst meer dan alleen op verzenden te klikken. Hieronder vind je termen over hoe e-mailverkeer werkt van aanbieden tot ontvangen:

Aangetekend e-mailen

Aangetekend mailen biedt je als verzender de zekerheid om belangrijke documenten te kunnen e-mailen. Reguliere e-mail is niet voldoende veilig voor dit soort documenten.

Meer over aangetekende e-mails »

Bounce

Als een e-mail niet kan worden bezorgd zal de mailserver die het bericht afhandelt (meestal) een bericht terugsturen naar de afzender. Dit heet een bounce. Bounces worden aangemaakt als 'hard' of 'soft'. Bij soft bounces betreft het een tijdelijk probleem (bijv. een volle mailbox), bij hard bounces is het probleem hardnekkiger. Dan kan het zijn dat de mailbox helemaal niet bestaat en heeft opnieuw verzenden geen zin.

Meer informatie over bounces »

ESP (Email Service Provider)

Een ESP is de technische schakel tussen verzender en ontvanger en is een tool die bepaalde e-maildiensten faciliteert. Zo zijn er veel bekende e-mailmarketing providers (zoals Spotler) en SMTP service providers zoals Flowmailer.

Feedback loop

Veel grote e-mailaanbieders hebben een zogenaamd Feedback Loop-programma. Verzenders van grote volumes e-mail kunnen daarmee meldingen ontvangen over ontvangers die op de 'ongewenst' knop klikken (en hiermee soms de afzender als ongewenst markeren). Hierdoor kan gedrag van klanten gevolgd en mogelijke configuratie- of veiligheidsproblemen snel herkend worden.

IMAP (Internet Message Access Protocol)

IMAP is een uitgebreid protocol voor het synchroniseren, lezen, opslaan en beheren van binnenkomende e-mails. Doordat IMAP e-mails op de mailserver opslaat, kunnen e-mails vanuit verschillende locaties gelezen worden.

MTA (Mail Transfer Agent) / "E-mailserver"

Een MTA ofwel mailserver heeft drie taken: e-mails uitwisselen met clients, e-mails routeren naar andere mailservers en e-mails te controleren om ze indien nodig te markeren als spam.

MUA (Mail User Agent) / "E-mailclient"

Een MUA ofwel e-mailclient biedt de gebruiker functies om een e-mail te schrijven, te bewerken en aan te bieden aan een MTA voor bezorging bij de ontvanger.

POP (Post Office Protocol)

POP3 is de een standaard waarmee e-mailberichten binnengehaald kunnen worden. Het verschil met IMAP is dat POP3 e-mailberichten niet op de server opslaat, maar ze er juist vanaf haalt. E-mails worden lokaal opgeslagen en van de server verwijderd.

Push e-mail

Push e-mail wordt bij ontvangst op de mailserver rechtstreeks doorgestuurd naar een mobiel apparaat, waardoor de ontvanger melding krijgt van het ontvangen bericht.

SMTP (Sender Message Transmission Protocol)

Zo goed als alle e-mails in de wereld worden verzonden via het SMTP. Dit protocol ('computertaal') zorgt ervoor dat alle mailservers elkaar begrijpen en berichten kunnen uitwisselen.

Meer over SMTP »

man met laptop die transactionele e-mail binnenkrijgt

E-maildomein en -reputatie

Om e-mails goed af te kunnen leveren, moeten je e-mails geauthoriseerd zijn. Wat daar allemaal bij komt kijken, lees je hieronder:

Lees alles over e-mailauthenticatie »

A-record (Address-record)

Een A-record bepaalt welk IP-adres bij een domeinnaam hoort. Zodoende kan bepaalt worden welke website de gebruiker te zien krijgt na het invoeren van een domeinnaam.

Blacklist

Een blacklist is een database, gevuld met IP-adressen waarvan bekend is dat deze worden gebruikt om bijvoorbeeld spam te versturen. Sommige blacklists worden vervolgens geraadpleegd om e-mails te blokkeren.

Wat doe je als je op een blacklist staat? »

BIMI (Brand Indicators for Message Identification)

Met BIMI geef je als verzender, kort gezegd, een logo mee aan je e-mails. Het idee achter BIMI is dat de ontvanger hiermee extra vertrouwen kan hebben in de legitimiteit van de e-mail. BIMI kan alleen ingezet worden wanneer DMARC ook actief is voor een domein. BIMI wordt ondersteund door de meeste ontvangers (Gmail, Hotmail, Yahoo), maar wordt nog maar kleinschalig ingezet.

Alles over BIMI »

CNAME (Canonical Name)

Met een CNAME creëer je een alias voor je domeinnaam. Dat is handig wanneer je zowel voorbeeld.nl als www.voorbeeld.nl beheert, die door dezelfde server gehost worden en naar dezelfde applicatie verwijzen.

DKIM (DomainKeys Identified Mail)

DKIM is een techniek om e-mails te voorzien van een cryptografische handtekening die onzichtbaar is voor een normale ontvanger. Hierdoor kunnen ontvangende mailservers de legitimiteit van een bericht controleren door de handtekening te vergelijken met de instellingen van het afzenderdomein. Dit betekent dat een afzender in kan staan voor de echtheid van een, namens haar organisatie verzonden, bericht.

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance)

DMARC laat aan ontvangers weten dat de e-mail die ze binnenkrijgen daadwerkelijk is van de voorgenomen afzender. Flowmailer analyseert en implementeert DMARC in uitgaande e-mailstromen door het instellen van Sender Identities. Laat het ons gerust weten als u ondersteuning wil bij het instellen hiervan!

Lees meer over de functie van DMARC »

DNS (Domain Name Server)

De DNS is verantwoordelijk voor het verbinding van jouw domeinnaam aan web servers. Iedere keer dat je het internet op gaat en een website bezoekt, haal je deze gegevens op. Dat geldt dus ook voor mailverkeer.

Greylist

Tussen de blacklist en de whitelist bevindt zich de greylist, die aan de ontvangende MTA te kennen geeft hoe de communicatie verder verloopt wanneer de verzendende mailserver nog onbekend is.

IP (Internet Protocol)

IP is een netwerkprotocol waarmee computers op een computernetwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals bij e-mailverkeer gebeurt. Hiervan worden twee versies ondersteund: IPv4 (standaard) en IPv6.

MX-record (MailXchange)

Een MX-record bevat de hostnaam van de computer die e-mails voor een domein afhandelt. De naam die in het MX-record wordt gevonden, kan via DNS in een IP-adres worden vertaald.

SPF (Sender Policy Framework)

Met SPF wordt de verzender van een e-mail gecontroleerd. Dat gebeurt aan de hand van een SPF record: een lijst met IP-adressen die wél toestemming hebben om namens jouw bedrijf te versturen. Als het IP-adres van de verzender niet op de lijst voorkomt, kan er actie worden ondernomen.

Alles weten over SPF? »

Whitelist

Een adres dat op de whitelist staat, wordt door ontvangende e-mailclients gezien als legitiem en zorgt ervoor dat e-mails van dit adres altijd doorgelaten worden.

transactionele e-mail volgen en analyseren

Tracking

Nadat je je e-mails hebt afgeleverd, zul je van sommigen willen weten of ze geopend worden of wat erverder mee gebeurt. In dit overzicht staan een aantal belangrijke termen omtrent e‑mailtracking:

CTR (Click Through Rate)

CTR is de ratio van kliks op links in je e-mail. Vaak wordt dit voor marketingdoeleinden gemeten, maar ook voor transactionele e-mail kan het een belangrijke metric zijn.

CTO (Click To Open)

De CTO vergelijkt het aantal unieke kliks met unieke opens en geeft weer hoe effectief je e-mail is. CTO geeft bijvoorbeeld inzicht in de mate van interesse van de ontvanger in de content van je e-mail.

Open

Wanneer je belangrijke, tijdgebonden e-mails afgeleverd hebt bij je klant of prospect, wil je weten wanneer hij of zij de e-mail heeft geopend. In een e-mail wordt dan normaliter een witte afbeelding van 1x1 geplaatst die, wanneer hij geladen is, terugkoppeling geeft als 'opened'.

Veilig transactionele e-mails verzenden met Flowmailer

Data & Privacy

In het moderne online landschap krijgt de veiligheid van persoonsgegevens steeds meer de aandacht die het verdient. Ook op het gebied van data-opslag en e‑mailverzending is er in de loop van de jaren regelgeving opgezet. Hieronder vind je de belangrijkste veranderingen uitgelegd:

CAN-SPAM

De CAN-SPAM Act (2003) is de Amerikaanse wetgeving die het versturen van commerciële e-mails bepaalt er daar middels de FCC op toeziet. Volgens deze wetgeving mag een verzender ongevraagde commerciële e-mails verzenden, mits voldaan is aan een aantal voorwaarden (waaronder het bieden van een opt-out)

Code E-mail

De Code Reclame via E-mail (2012) is bedoeld als aanvulling op de al bestaande Nederlandse spamwetgeving en is van toepassing op het toezenden van ongevraagde reclame via email.

GDPR (General Data Protection Regulation)
AVG
(Algemene Verordening Gegevensbescherming)

De GDPR (2018), in Nederland bekend onder de naam AVG, is de verordening over het rechtmatig opslaan en verwerken van persoonsgegevens. Omdat elk bedrijf dergelijke gegevens verzamelt, is het raadzaam om te onderzoeken welke consequenties deze wetgeving voor jouw bedrijf heeft. Voor ons privacybeleid klik je hier.

ISO 27001

ISO 27001 is wereldwijd de populaire vorm voor informatiebeveiliging en beschrijft hoe bedrijven procesmatig met het beveiligen van informatie moeten omgaan. DOel hiervan is om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie binnen de organisatie zeker te stellen.

Opt-in / Opt-out

Het aanbieden van opt-in en opt-out mogelijkheden is een van de weinige manieren om legitiem aan e-mailadressen te mogen e-mailen. Met een opt-in kan de ontvanger aangeven de e-mail te willen ontvangen en met een opt-out geeft de ontvanger tekennen dat hij de betreffende e-mails niet meer wil ontvangen.

Flowmailer is het betrouwbaarste platform voor de aflevering van transactionele e-mails

Aan de slag met Flowmailer

Ben je pas aan de slag gegaan met het Flowmailerplatform en zijn termen daarin je onduidelijk? Dan hebben we een (Engelstalige) glossary voor je opgesteld. Boordevol termen die je in het Flowmailerplatform tegen gaat komen. De glossary vind je hier.

Over deze woordenlijst

Deze lijst bevat termen waarvoor wij ('Flowmailer') het nodig achten uitleg te geven. Ben je een woord tegengekomen op onze website waarvan de definitie niet duidelijk is en die nog niet opgenomen is in deze lijst? Laat het ons dan weten via het contactformulier. Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord van één van onze experts. Wordt dit woord vaker opgevraagd, dan verwerken wij de definitie ervan in deze lijst.

⏴terug naar artikelen