Artikelen

Wat is een SMTP relay service en hoe gebruik je dat?

Uit handen geven van e-mail issues

Het afleveren van e-mails kan behoorlijk risicovol zijn. Onterechte spammarkering, slechte IP reputatie of ongewenste phishingmails bijvoorbeeld. Wanneer je e-mail in eigen beheer hebt, moet je dus veel zaken regelen om e-mailaflevering op orde te krijgen. Door een SMTP relay service te kiezen voor de aflevering van jouw e-mails, los je die problemen op. In dit artikel zoomen we in op de voordelen van een SMTP relay server, zoals Flowmailer, en leggen we je uit hoe je daarmee aan de slag kunt.

Wat is SMTP relay?

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) is een relatief simpel, tekstgebaseerd protocol om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen. Door eerst de afzender van het bericht te specificeren, gevolgd door de ontvanger(s), verzendgegevens en inhoud van een bericht, weet de client wat het moet doen. Kan jouw bronsysteem e-mails verzenden? Dan kun je met SMTP die e-mails aflaten leveren door een e-mail service provider zoals Flowmailer. Dat wordt SMTP relaying genoemd.

Meer over SMTP »

Wat doet een SMTP relay service?

Relay staat in het Engels woordenboek omschreven als 'to receive and pass on'. Dat is precies wat een SMTP relay server doet. Het ontvangt de e-mail die afgeleverd moet worden en doet vervolgens precies dat. SMTP relay is volgens de definitie 'gewoon' de naam voor het proces van SMTP, maar wanneer je het over specifiek SMTP relaying (of relay server) hebt, gaat het vaak om de e-mail service provider die je inschakelt.

Bij vrijwel elk bronsysteem dat je gebruikt is een standaard SMTP server ingesteld. Echter is e-mailaflevering vaak niet de hoofdtaak van die bronsystemen, waardoor er een hoop winst te behalen valt met het inschakelen van een derde partij. Die derde partij, de e-mail service provider (zoals Flowmailer) doet o.a. het volgende voor je:

  • Technische details uit handen nemen, zoals spammarkering, IP reputatie en domeinautorisatie;
  • Overzicht bieden in al je e-mailstromen en aflevering daarvan (incl. open en click tracking);
  • Makkelijk maken voor het hele team om aan e-mail te werken (marketing, BusDev en techniek).
SMTP protocol, grafisch weergegeven: jij verstuurt een e-mail, Flowmailer levert deze af bij bijv. Gmail
Grafische weergave van hoe SMTP relaying werkt

SMTP relay inzetten voor technische zaken

Aflevering van jouw e-mails is van groot belang. Van je orderbevestigingen, wachtwoord-vergeten e-mails, factuurmails kun je het niet veroorloven dat ze kwijtraken of laat aankomen. Één op de tien nieuwsbrieven die niet aankomt, overleef je wel. Maar wat als 10% van al je facturen niet in de inbox belandt? Met SMTP relay zorg je ervoor dat iedere e-mail snel en veilig aankomt in de inbox van je ontvanger.

Flowmailer SMTP servers zorgen voor betrouwbare e-mailaflevering door te focussen op optimalisatie van  mailservers, domeinautorisatie (SPF, DKIM en DMARC) te ondersteunen en waar nodig te verplichten en reputatie (op domein- en e-mailniveau) op peil te houden. Dat resulteert in een inbox placement van 99,8%.

Meer over hoe Flowmailer e-mailaflevering managet »

SMTP relay service gebruiken om overzicht te krijgen in e-mailstromen

De kans is groot dat jouw organisatie veel verschillende e-mails verstuurd. Heb je bijvoorbeeld een webshop? Dan verstuur je order- en verzend bevestigingen, op voorraad-notificaties en wachtwoord vergeten mails, allemaal vanuit verschillende systemen. Bied je een online service? Denk dan aan verbruiksmails, two factor e-mails en updates vanuit je (klant)portaal. Zelfs bij het leveren van een fysieke dienst of product, zul je waarschijnlijk online facturen sturen, je klant updaten over zijn gebruik, of tickets sturen.

Een SMTP relay service biedt je de mogelijkheid om al die e-mailstromen te bundelen in één overzicht. Zo kun je gemakkelijk en snel analyseren waar eventuele issues zijn, kun je door middel van tracking je open en click rates analyseren en optimaliseren, en kun je al je e-mails in dezelfde huisstijl laten afleveren.

Werking van Flowmailer SMTP relay in een afbeelding
Meer inzicht in e-mail vanuit al je bronsystemen

Met je gehele team aan e-mail werken

Een ander groot voordeel aan SMTP relay services is dat het e-mail toegankelijk maakt voor iedereen in de organisatie (uiteraard binnen de perken van de wet). Marketing kan zich buigen over de boodschap en marketing-toegevoegde waarde van elke e-mail, ICT neemt de templates en techniek op zich, terwijl klantenservice in kan loggen om te kijken of e-mails aan zijn gekomen bij een bepaalde klant.

Alle rollen en rechten voor Flowmailer gebruikers (EN) »

Switchen wanneer je wilt

Het mooie aan SMTP relay is dat verbinden met SMTP de de facto standaard is. Daardoor heb je er geen ontwikkelwerk voor nodig, en kun je SMTP dus gebruiken voor alle applicaties die je gewoon hebt gekocht of zelf hebt ontwikkeld. Zo zit je niet vast aan één leverancier, maar kun je altijd overstappen zonder problemen! Bevalt je huidige SMTP relay service niet? Connect dan net zo makkelijk met een andere. Geen databasa synchronisatie vereist, gewoon direct e-mailen!

Ben je op zoek naar een alternatief voor je huidige service? Vergelijk Flowmailer met Sendgrid, Postmark, Mailgun, Mandrill en meer!

Flowmailer als SMTP Relay Server

Binnen ons eigen platform bieden we het overzicht dat je nodig hebt, wanneer je veel (belangrijke) e-mails verstuurt. Je koppelt moeiteloos je CRM, webshop en financieel pakket en nog veel meer bronsystemen, zelfs voor meerdere domeinen. Dat betekent dus dat je altijd grip hebt op de aflevering van je e-mails. Met onze template builder werk je aan gave e-mails waar je álles van kunt analyseren.

Aan de slag met Flowmailer SMTP? Probeer het één maand gratis! »

⏴terug naar artikelen