Wat als je e-mail opeens niet meer aankomt? Je kunt nog wel e-mail ontvangen, maar je uitgaande e-mail verdwijnt gewoon. Niet heel gek als je dan aan een blocklist denkt. Waarom kom je eigenlijk op een e-mail blocklist? Hoe kom je er weer af? Sta je eigenlijk wel op een blocklist? E-mail komt eigenlijk nooit ‘zomaar’ niet meer aan. In de meeste gevallen heb je al lang voor die tijd afleverproblemen. Die problemen worden lang niet altijd veroorzaakt door blocklists.

Wat is een e-mail blocklist?

Blocklists, ook wel blacklist of blokkeerlijst genoemd, zijn lijsten van e-maildomeinen en IP-adressen.

Je wilt eerst zeker weten of het daadwerkelijk om een e-mail blocklist gaat. Die analyse kun je vrij snel uitvoeren, als je inzicht hebt in je e-mail bounces. Bouncemeldingen vertellen je namelijk vrij vaak over welk type bounce het gaat en welke reden die bounce heeft. Typisch geeft die melding je informatie in de vorm zoals wij dat weergeven in onze timelines:

Een hard bounce event in SendPro

Daarnaast kun je ook gewoon controleren of het IP-adres waarmee je e-mailt is geblocklist. Dat kan bijvoorbeeld via deze tool.

Op een blocklist staan is niet goed, maar heeft soms minder impact dan je denkt. Er bestaan heel veel blocklists. Slechts een paar worden zo vaak gebruikt dat listing direct grote gevolgen heeft. Wij helpen je graag om die inschatting te maken.

Niet op een blocklist, maar toch problemen? Dat kan. De grote ontvangers maken naast blocklists vooral gebruik van een eigen reputatiesysteem. Bij zo’n systeem hangt de kans om in de inbox te belanden af van je gedrag als verzender en hoe je ontvangers met je e-mail om gaan. Veroorzaak je nauwelijks bounces en wordt al je mail gelezen? Of markeren mensen je berichten als spam en gaan ze ongelezen weg? Een partij zoals Return Path geeft je door middel van hun senderscore een inzicht in die reputatie. Scoor je onder de 90? Dan is er echt wel iets aan de hand. Check je sender score met deze tool.

Wat nu?

Sta je op een e-mail blocklist, of heb je een lage reputatiescore? Dan is het tijd voor actie. De oorzaak ligt namelijk eigenlijk altijd bij de verzender. Heb je misschien per ongeluk veel spam verzonden doordat WordPress niet up to date was? Of kon je e-mailmarketing actie eigenlijk niet door beugel? Misschien heb je bounces of klachten nooit verwerkt en ben je gewoon aan dezelfde adressen blijven e-mailen?

Als eerste moet je de oorzaak wegnemen, anders zijn oplossingen altijd van korte duur. Begin met de volgende stappen:

  • Zorg dat je weet wat er aan de hand is 
    Maak om te beginnen een account aan op senderscore.org. Door dit te doen krijg je wat hints over waar je het probleem moet zoeken. De tool geeft ook aan welke factoren het meeste impact hebben op je score. Sta je op een e-mail blocklist? Dan biedt die lijst vaak een eigen site waar meer informatie te verkrijgen is.
  • Kijk of iemand anders problemen veroorzaakt
    Het kan natuurlijk zo zijn dat je gebruik maakt van een gedeelde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan verzenden via de mailserver van je hosting provider. Als andere klanten van die provider zich misdragen, kan dat effect op jouw verzending hebben. Neem in dit soort gevallen contact op met je hosting provider. Lost dit niks op, dan zit er over het algemeen niets anders op dan een andere oplossing te zoeken.

Als de oorzaak van de slechte reputatie is weggenomen herstelt de reputatie vanzelf. Dat kan wel een aantal weken van ‘goed gedrag’ duren. E-mail blocklisting verloopt ook vanzelf. Je kunt ook ‘delisting’ aanvragen via de website van de lijst zelf. Wees hier wel voorzichtig mee, want herhaaldelijke blocklisting wordt steeds moeilijker te verwijderen!

Afleveren met SendPro

E-mails verzenden met Flowmailer neemt een groot deel van de problemen snel weg. Het SendPro platform heeft een zeer hoge reputatiescore. We werken met volledig correcte verzend authenticatie en voorkomen volledig automatisch onnodige (herhalende) bounces. Bij acute afleverproblemen zoeken we samen met jou naar de oplossing. Zo weet je zeker dat je e-mail echt goed wordt afgeleverd.

Samenvattend:

Slecht gedrag wordt nooit beloond. Natuurlijk houden we ons aan de wet en de code e-mail van branchevereniging DDMA, maar uiteindelijk is alleen de mening van de ontvanger belangrijk voor inbox placement. Zorg er dus voor dat je mail niet als ongewenst wordt gezien. Want van een blocklist kom je nog wel af, maar een nare ervaring blijft bij een klant veel langer hangen. Heb je problemen met blocklists of je reputatiescore? Neem dan contact met ons op!