7 Tips voor top transactiemails

Transactionele e-mails zijn waarschijnlijk de best geopende e-mails die u verstuurt. Maar deze orderbevestigingen, servicemails en digitale facturen krijgen niet altijd de aandacht in vormgeving en inhoud die ze verdienen. In dit blog gaat onze liefde wel uit naar het ondergeschoven kindje. We laten u aan de hand van deze 7 tips zien hoe u uw transactionele e-mails kunt optimaliseren.

Versterk uw merk

Alle communicatie is marketing, dus ook functionele communicatie. Het beeld dat uw klant heeft van uw organisatie wordt niet alleen gevormd door uw website en commerciële mails, maar in sterke mate ook door de functionele berichten die u stuurt. En laat deze orderbevestigingen, servicemails en digitale facturen nu juist de e-mails zijn die vaak als platte tekst zijn opgemaakt. In Times New Roman en zonder afbeeldingen.

Een gemiste kans! Want deze verschillen in look & feel van uw e-mail communicatie doet afbreuk aan de merkbeleving van de klant. Zorg dus altijd tenminste voor een consistente uitstraling, zelfs voor eenvoudige functionele berichten.

Dit kunt u doen door herkenbare (huisstijl) elementen van de website toe te voegen aan transactiemails. Neem bijvoorbeeld bovenaan het bericht een (eventueel vereenvoudigde) variant van uw website navigatie op en link direct naar eventuele handige functies.

Pak up- en cross sell kansen

Als u transactionele e-mails verstuurt, weet u veel van de ontvanger. U heeft een positieve relatie met hem of haar en naar alle waarschijnlijkheid is de ontvanger betrokken bij uw merk. Voeg daar aan toe dat dit type e-mails gemiddeld een open ratio hebben van 60 tot 85% en u heeft een gouden combinatie in handen. Een combinatie die kansen biedt voor up- en cross selling (zelfs bij wat lagere volumes)!

Gebruik de informatie die u over uw klant heeft om relevante aanvullende suggesties te doen. Het liefst natuurlijk zo slim mogelijk. De resultaten kunnen u nog wel eens verassen.

Enkele inspirerende voorbeelden op een rij:

  • Bestelt uw klant concertkaartjes? Misschien maakt een leuk diner de avond compleet!
  • Gaat uw klant op vakantie? Vaak moet men dan nog op zoek naar een parkeerplaats bij het vliegveld.
  • Koopt uw klant badkamermeubelen? Een goede badkamerreiniger houdt de opgeknapte badkamer netjes.
  • Wordt een lopende autoverzekering verlengd en is de auto nu 5 jaar oud? Misschien tijd om pechhulp aan te bieden.


Blijf in balans

De case voor cross- en upselling in transactionele e-mail is snel gemaakt. Daar is in basis ook niets mis mee. Mits goed uitgevoerd waardeert de ontvanger vaak zelfs het aanbod. Maar blijf in balans.

Pas om te beginnen de 80/20 regel toe. Niemand vindt het leuk om de informatie over de orderbevestiging te moeten zoeken tussen de reclame, dus dat leidt gegarandeerd tot klachten (en geërgerde klanten!). Zorg daarom dat het onderwerp van de mail en het belangrijkste centrale deel van de content gewoon gaat over de belangrijkste boodschap van het bericht. Let daarnaast bij het toevoegen van commerciële content natuurlijk goed om de richtlijnen uit de code e-mail en de geldende Nederlandse wetgeving.

Bescherm uw reputatie

Het internet kan best een nare plek zijn. Daar kent ondertussen iedereen de voorbeelden wel van. Hoe voorkomt u dat uw goede naam wordt misbruikt om spam te verzenden of zelfs gegevens te ontfutselen van uw klanten?

Er zijn diverse technieken die spam en phishing moeilijker maken, misschien kent u ze wel: SPF, DKIM en DMARC. In de wereld van e-mail marketing zijn deze maatregelen gemeengoed maar al die moeite levert pas echt iets op als u ze allemaal toepast. En dan ook echt voor ál uw e-mail communicatie. Regel dat dus in voor al uw bronsystemen (ook die tijdelijke actiesite) of centraliseer de aflevering via Flowmailer. Dan bent u in één klap klaar.

Bedankt voor uw bestelling!

Het klinkt simpel, en dat is het ook. Benader uw ontvanger vanuit geautomatiseerde e-mail alsof het persoonlijke communicatie is. Dat hoeft helemaal niet schijnheilig of 'gemaakt' over te komen; men weet heus wel dat het een automatisch verzonden bericht betreft. Uw klant vindt het alsnog prettig om op persoonlijke toon bedankt te worden voor zijn/haar bestelling. Makkelijk scoren toch?

Gebruik social media

Enthousiaste klanten vertellen graag hun vrienden over hun laatste bestelling of geboekte vakantie. Social media iconen zijn al gemeengoed in commerciële e-mail, dus waarom nog niet in transactionele berichten? Juist op dat moment is de betrokkenheid van uw klanten hoog en is de bereidheid het grootst om aan anderen te laten zien dat ze uw klant zijn.

Vergeet geen berichten

Vanwege de geautomatiseerde en soms wat onzichtbare aard van transactionele e-mails worden deze vaak ingericht en vervolgens 'vergeten'. Soms ontdekt men na jaren ineens een bericht dat nog verouderde informatie bevat of zelfs in een vorige huisstijl wordt verstuurd. Dat is natuurlijk zonde en komt slordig over bij uw ontvangers. Maar al die tijd heeft u ook de kans gemist op optimale contactmomenten. Daarom nog één laatste tip: neem alle berichten mee in de restyling.

Deze tips zelf inzetten?

Wilt u uw transactionele e-mails ook verbeteren volgens deze 7 tips? Met Flowmailer kan dit gemakkelijk!

Flowmailer is software gespecialiseerd in:

  • perfecte aflevering van transactionele e-mails
  • berichten volledig traceerbaar en inzichtelijk maken
  • e-mails optimaliseren naar huisstijl en mobile-friendly

Flowmailer werkt met alle bronsystemen. U heeft dus geen speciale koppeling nodig tussen uw eigen systemen en Flowmailer.

Wilt u meer weten over Flowmailer? Bekijk dan hier de video

Verder sparren over kansen voor uw organisatie? Bel gerust op 079 - 203 30 60 of stuur ons een e-mail!