Zo gebruik je transactionele e-mail
Acties van jouw klanten opvolgen
Op het moment dat je klant actie van jou vraagt, is het wenselijk dat je dit zo snel mogelijk doet.
Onder dit type transactionele e-mail vallen bijvoorbeeld:

Orderbevestigingen: Of je nu een webshop, een evenementenwebsite of een online taxiservice bent, klanten willen altijd zo snel mogelijk weten of hun betaalproces in goede orde is verlopen.
Wachtwoord vergeten: Er zijn weinig dingen zo vervelend als het vergeten van een wachtwoord, dus logischerwijs willen jouw klanten zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen.
Multifactor-authenticatie: Om accounts extra te beveiligen, is een two- of multifactor-authenticatie soms vereist. Als je snel in wilt loggen, is het dus prettig als deze binnen no-time in de inbox belandt.
Ontvangers up-to-date houden
Na de eerste acties van je klant, volgt een periode waarin vaak geen nieuwe acties worden uitgevoerd. Toch blijf je een klant dan e-mails sturen, om hem up-to-date te houden over zijn aankoop. Zo kun je denken aan:

Track & Trace: Wanneer je klant een webshop-bestelling heeft geplaatst, geeft het rust als deze weet wanneer zijn pakketje binnenkomt. Na een orderbevestiging volgt dus een e-mail met Track & Trace-code.
Notificaties: Gebeurt er iets onverwachts in de periode tussen aankoop en bezorging? Zijn bepaalde voorwaarden veranderd in de tussentijd? Dan wil je de klant op de hoogte houden.
Einde proefperiode: Gebruikt je klant een proefperiode voor jouw product of dienst? Dan wil je hem laten weten wanneer die periode afgelopen is.
Overzicht bieden aan je ontvanger
Het is altijd handig om je zaken op één plek te verzamelen en zo overzicht te houden. E-mails lenen zich daar uitstekend voor, omdat alles dan op dezelfde plaats terecht komt. Daarbij kun je denken aan:

Loonstroken: In de werkgever-werknemer-relatie is het niet ongebruikelijk om loonstroken per e-mail toe te zenden. Zo heeft de werknemer meer zicht op zijn salaris en hoeft de werkgever niet iedereen afzonderlijk te e-mailen.
Facturen: Voor facturen geldt in principe hetzelfde als voor loonstroken, maar dan in de klant-merkrelatie. Zo houdt de klant via zijn mailbox overzicht op zijn maandelijkse kosten.
Besteloverzicht: Na het bestellen van artikelen, kan het ook prettig zijn om deze nog even door te nemen, te bekijken of alle informatie wel klopt en of bijvoorbeeld de juiste maten besteld zijn.