Hoge klanttevredenheid door realtime e-mails

Het lastige aan online reviews is dat deze vaak alleen gegeven worden, wanneer een klant klachten heeft. Door slim gebruik te maken van transactionele e-mail, zorgt DPD Pakketservice echter voor een enorme boost in klanttevredenheid en positieve reviews over haar dienst.

In deze case lees je hoe real-time e-mails DPD helpen om meer tevreden reviews te krijgen.

De reis van je pakketje

Een besteld pakketje legt een hele reis vanaf om van de fabrikant bij de klant te geraken. Een cruciaal onderdeel van die reis is wanneer het pakketje van de winkel of depot naar het ontvangstadres verscheept wordt. DPD Pakketservice voorziet in dat deel van die reis. Om het voor ontvangers zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, biedt DPD op verschillende punten in die reis inzicht.

"Wanneer komt mijn pakketje aan?"

De eerste e-mail wordt een dag voor levering verzonden. In de e-mail wordt aan de ontvanger verteld dat het bestelde pakketje de volgende dag geleverd zal worden. De volgende e-mail die verzonden wordt naar de ontvanger is de zogeheten Predict e-mail. Deze e-mail bevat het tijdslot (één uur) waarin het pakketje geleverd wordt en biedt de ontvanger de mogelijkheid zich hierop voor te bereiden. Zo weet de ontvanger precies waar hij aan toe is.

Daarnaast biedt deze e-mail (of SMS) ook de optie om de bezorging aan te passen (tot 30 minuten voor levering), zodat de ontvanger altijd op de hoogte is, maar vooral controle heeft over zijn pakketbezorging. Dit biedt niet alleen de ontvanger voordelen, maar hierdoor wordt de first-time-right verhoogd, wat een besparing van 4% oplevert op de gereden kilometers en dus ook de CO²-uitstoot.

"Uw pakketje is bezorgd"

Op het moment na de levering van het pakketje, wordt nog een e-mail verzonden. Hierin wordt slim ingespeeld op het feit dat het pakket net geleverd is, door in deze e-mail te vragen naar de klanttevredenheid. Door de snelle e-mailaflevering van Flowmailer, kan DPD razendsnel om feedback vragen en zijn ontvangers nog het meest enthousiast over hun net ontvangen pakketje.

De combinatie van bovenstaande e-mails resulteert in enorm hoge klanttevredenheidsscores. Ontvangers zijn erg tevreden over de gang van zaken, omdat aan hun verwachtingen voldaan wordt. Waar het vóór deze digitaliseringsslag nog lastig was om hoge scores te behalen op bijvoorbeeld KiyOh, nam het positieve beeld van DPD na introductie van time-based e-mails enorm toe. Op deze manier worden ook de tevreden ontvangers gehoord.

E-mail als spil tussen IT, marketing en sales

E-mail speelt bij DPD namelijk een belangrijke rol in het gehele proces. Het aanhaken van Flowmailer als oplossing, zorgt voor een soepele en effectieve samenwerking tussen IT, marketing en sales. Waar Flowmailer het voor IT makkelijk maakt om systemen aan elkaar te koppelen en overzicht te creëeren in alle bronnen, maakt de krachtige template engine het voor de marketingafdeling simpel om kleine wijzigingen door te voeren in e-mails.

Daarnaast leveren goed afgeleverde, stijlvol opgemaakte e-mails een boost in sales op. Want wanneer je klanttevredenheidsscores stijgen, willen meer en meer partners met je samenwerken. De razendsnelle en betrouwbare aflevering van Flowmailer zorgt er dus voor dat e-mail als integraal onderdeel van business development wordt gezien.

Met e-mail werken aan Operational Excellence

DPD werkt met de aflevering van Flowmailer aan een volledig klantgerichte organisatie. Dat wordt bevorderd door:

  • Meer inzicht in de pakketreis: "The Last Mile"
  • Focus op aflevermoment
  • Uit handen geven deliverability issues
  • Stimuleren effectiviteit van bezorgers door rewards
  • Razendsnelle aflevering van pakketjes en e-mails.
" Door Flowmailer in te zetten, hoef ik mij geen zorgen meer te maken over de aflevering van belangrijke e-mails. Ik weet dat de e-mails die we sturen snel bezorgd worden waar ze horen, net als onze pakketjes. "
- Leo Schelvis, Senior System Developer bij DPD Pakketservice

Structureel werken aan
Operational Excellence

Door met Flowmailer te werken, bouwt DPD Pakketservice continu aan haar doel operational excellence te bereiken. Centraal staan efficiëntieverbeteringen, zoals eerder genoemde tijdsgebonden e-mails en het verhogen van de klanttevredenheid. Daarnaast is het marketingteam, door inzet van Flowmailer, minder afhankelijk van IT, wanneer er wijzigingen in e-mails aangebracht moeten worden.

Door de geleverde support vanuit Flowmailer bij zowel template- als deliverabilityvragen, worden IT en marketing ontzorgd. Zo kan DPD focussen op het blijven creëren van extra klantwaarde - zowel in de aflevering van pakketjes als van e-mails.

Meer cases lezen?

Eneco verduurzaamt

Over de digitale transformatie bij Eneco

Lees de case

Van Gogh's merkbeleving

Over hoe het Van Gogh Museum e-mail inzet voor CX

Lees de case

Groeien met Exact

Over hoe transactionele e-mail meegroeit met Exact's wensen

Lees de case

E-mail in het onderwijs

Hoe The Learning Network miljoenen e-mails managet

Lees de case

Alle cases